Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

Łosoś pod migdałową kruszonką

 fot. Beata Orlik

Łosoś podany w wyjątkowy sposób. Migdały, orzeszki piniowe, pietruszka, cytryna. Niby nic wielkiego, a jednak efekt jest bardzo, bardzo zadowalający. W przepisie wykorzystany został dziki łosoś, ale także i ten zwykły idealnie się nada.

 

Składniki:

ok. 400 g dzikiego łososia 

sok z 1/2 cytryny

25 g płatków migdałów (uprażone)

25 g orzechów pinii (uprażone)

1/4 świeżej kajzerki

łyżka posiekanej pietruszki

2 łyżki masła

sól

 

Kajzerkę wkładamy wraz z migdałami i piniolami do malaksera i miksujemy na okruszki (nie muszą być bardzo drobne). Dodajemy do nich natkę pietruszki oraz masło, całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy odrobinę soli.

Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą.

Filet układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Na filety wykładamy kruszonkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

 

Źródło:
;