Desery
Ślimak drożdżowy z masą makowo-marcepanową i śliwkami
Pyszne, delikatne ciasto drożdżowe z masą makowo-marcepanową i śliwkami. Całość idealnie się ze sobą komponuje i nie sposób skończyć na jednym kawałeczku. Szczególnie pasuje do kubka herbaty w ciemne, deszczowe wieczory, gdy siedzimy opatuleni kocem, aby ogrzać się po powrocie z pracy, uczelni... Ciasto nie dość, że świetnie smakuje (jak każde drożdżowe), to jeszcze cudownie wygląda za sprawą masy makowej oraz śliwek, które w trakcie pieczenia puszczają soki.
Przepis zaczerpnięty z magazynu "Kuchnia" z moimi drobnymi modyfikacjami w zakresie składników oraz sposobu wykonania.
Składniki:
Ciasto
375 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
1 jajko
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli
60 g cukru
150 ml ciepłego mleka
Masa makowo-marcepanowa
75 g suchego zmielonego maku
20 g cukru
50 g masy marcepanowej
10 g mąki pszennej
szczypta cynamonu
100 ml mleka
szczypta soli
Dodatkowo
ok. 500 g śliwek
ok. 4 łyżki konfitury morelowej lub z żółtych śliwek
Składniki na ciasto zagniatamy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
Gotujemy mleko. W międzyczasie ścieramy na tarce marcepan, mieszamy z cukrem. Do mleka dodajemy mak, cynamon i sól. Chwilkę gotujemy. Następnie dodajemy marcepan. Całość mieszamy, aż masa będzie jednolita. Na koniec zagęszczamy masę mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Ciasto wykładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy. Powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 cm na 40 cm). Ciasto dzielimy wzdłuż na paski. Każdy pasek smarujemy masą makową zostawiając wolny margines, który smarujemy odrobiną mleka lub białkiem. Pasek rolujemy od szerszej strony. I tak z pozostałymi. Wałeczki układamy w tortownicy ok. 25 cm średnicy (u mnie była ok. 21 cm, więc troszkę musiałam powciskać ciasto, ale się udało). Pomiędzy ruloniki wkładamy połówki śliwek. Ciasto na wierzchu smarujemy białkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 45 minut (jeśli wierzch będzie zbyt przyrumieniony, należy przykryć go folią aluminiową).
Ciepłe ciasto smarujemy podgrzaną konfiturą.
Smacznego!