Imieniny: Adama, Ewy, Eweliny

Wydarzenia: Dzień Raju

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Żurek na domowym zakwasie to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem... Mniam! Pomimo tego, że to bardzo wielkanocne danie, u mnie w kuchni pojawia się często, a zakwas na żur robi się praktycznie non stop. Zawsze jest w domu, gdyż takiego kupowanego nie lubię. Nie ma co nawet porównywać takiego kupionego i samemu zrobionego. Jeszcze jest trochę czasu do świąt, więc gorąco polecam zrobienie zakwasu (przepis znajdziecie w zakładce Wielkanoc), a potem na nim takiego właśnie żurku :-)

 

 

 

 

 

 

Składniki:

biała surowa kiełbasa (ok. 200 g)

żeberka wędzone (ok. 100 g)

1 marchewka

1 cebula

ziele angielskie, liść laurowy

ok. 1,5 l wody

ok. 1/2 szklanki domowego zakwasu na żur

1 ząbek czosnku

ok. 1-2 łyżeczki majeranku

1/4 szklanki śmietany 18%

jajka na twardo

 

Do wody wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę, cebulę, liść laurowy, ziele, kiełbasę i żeberka. Gotujemy wywar. Następnie wyjmujemy żeberka i kiełbasę, którą kroimy w plastry. Do wywaru wlewamy zakwas (jeśli zakwas jest mało kwaśny, należy dodać więcej). Całość gotujemy chwilkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy majeranek. Na koniec dodajemy śmietanę. Podajemy z połówkami jajek na twardo.

Smacznego!

 

 

Źródło:
;