Wielkanoc
Żurek na zakwasie
Żurek na domowym zakwasie to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem... Mniam! Pomimo tego, że to bardzo wielkanocne danie, u mnie w kuchni pojawia się często, a zakwas na żur robi się praktycznie non stop. Zawsze jest w domu, gdyż takiego kupowanego nie lubię. Nie ma co nawet porównywać takiego kupionego i samemu zrobionego. Jeszcze jest trochę czasu do świąt, więc gorąco polecam zrobienie zakwasu (przepis znajdziecie w zakładce Wielkanoc), a potem na nim takiego właśnie żurku :-)
Składniki:
biała surowa kiełbasa (ok. 200 g)
żeberka wędzone (ok. 100 g)
1 marchewka
1 cebula
ziele angielskie, liść laurowy
ok. 1,5 l wody
ok. 1/2 szklanki domowego zakwasu na żur
1 ząbek czosnku
ok. 1-2 łyżeczki majeranku
1/4 szklanki śmietany 18%
jajka na twardo
Do wody wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę, cebulę, liść laurowy, ziele, kiełbasę i żeberka. Gotujemy wywar. Następnie wyjmujemy żeberka i kiełbasę, którą kroimy w plastry. Do wywaru wlewamy zakwas (jeśli zakwas jest mało kwaśny, należy dodać więcej). Całość gotujemy chwilkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy majeranek. Na koniec dodajemy śmietanę. Podajemy z połówkami jajek na twardo.
Smacznego!