Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Babka karmelowo-kokosowa
Absolutnie bosko-cudowna babka! Pięknie prezentująca się na stole, a na tym Wielkanocnym może podbić serca Waszych najbliższych.
A tak w ogóle na blogu rozpocznie się wysyp babek wielkanocnych. Jeśli sobie życzycie przepisy na jakieś konkretne babki, to proszę śmiało pisać :-)
Co do babek, to poniżej napiszę coś niecoś o ich robieniu, abyście nie zmagali się z zakalcami, bo w babkach niestety lubią się pojawiać...
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (w szczególności jajka, mleko).
2. Masło również powinno być w temperaturze pokojowej oraz miękkie.
3. Babki to ciasta ucierane, więc masło z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę (co najmniej 10 minut, tak, aby cukier był praktycznie niewidoczny).
4. Jajka dodajemy pojedynczo, po każdym miksując ok. 2-3 minuty.
5. Formę do babki smarujemy masłem (nie olejem) i wysypujemy mąką/bułką tartą.
6. Babkę pieczemy do tzw. suchego patyczka.
7. Po wyjęciu zostawiamy babkę w formie na ok. 10-15 minut, dopiero pot

Składniki:
Karmel z mleczkiem kokosowym
3/4 szklanki mleczka kokosowego
100 ml kremówki 30%
1/2 szklanki cukru

Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie i nie mieszając pozwalamy, aby stał się ciemnozłotym karmelem (na wolnym ogniu, cały czas pilnujemy, aby się nie spalił). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kremówkę energicznie mieszając (mogą powstać zbite kawałki, ale one w trakcie gotowania rozpuszczą się). Gdy syrop uzyska już gładką konsystencję, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy, dzielimy na dwie części.


Ciasto
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
250 g miękkiego masła
4 jajka (w temp. pokojowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 część syropu kokosowo-karmelowego

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę (miksujemy na wysokich obrotach ok. 10 minut). Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym jajku po każdym miksując ok. 2-3 minut, aby powstała bardzo delikatna i lekka masa. Dodajemy ekstrakt i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i solą. Dodajemy na przemian do masy maślanej mąkę i syrop. Miksujemy do połączenia składników. Formę napełniamy do 3/4 wysokości (masy może zostać, więc warto napełnić formy do muffinów).
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50 minut (patyczek wetknięty powinien być suchy).
Wyjmujemy, zostawiamy na ok. 15 minut w formie i dopiero potem wyjmujemy.


Polewa
pozostała część syropu
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Syrop zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego połamaną czekoladę i masło. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Lekko studzimy. Ostudzoną babkę polewamy polewą.
Karmel
4 łyżki cukru

Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy na wolnym ogniu nie mieszając (cały czas pilnujemy, żeby się nie spalił), aż powstanie złoty karmel. Wylewamy go na papier do pieczenia (powinna to być cienka warstwa) i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie łamiemy na mniejsze kawałki i ozdabiamy babkę.
Smacznego!

 

Źródło:
;