Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Pyszna, delikatna babka wielkanocna. Rozpływająca się w ustach. Troszkę pracy (w sumie to czasu) trzeba w nią włożyć, ale warto. Mój Tato zachwycał się nią. Ja zresztą też. I Mama :-) Babka jest z tych mocno piaskowych, nadająca się do herbaty czy kawy. Gwarantuję, że zasmakuje wszystkim tym, którzy są miłośnikami babek. No i świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Źródło - Kwestia smaku

 

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany kremówki 30%
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo
ok. 1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki mleka


Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę ok. 10 minut na wysokich obrotach. Masa powinna być lekka. Następnie, dodajemy, nie przerywając miksowania po jednym jajku, po każdym miksując ok. 3 minut. Masa po zmiksowaniu ostatniego jajka będzie bardzo puszysta, leciutka i jasna (powinna przypominać zmiksowane same jajka z cukrem).
Do masy dodajemy połowę składników suchych (wymieszane mąki, proszek do pieczenia) oraz połowę kremówki. Miksujemy chwilkę i dodajemy pozostałą część składników suchych, kremówki i ekstrakt. Całość miksujemy do połączenia składników na średnich obrotach (chwilkę).
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (forma o objętości ok. 2,5 l minimum).
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy ok. 10-15 minut w formie i dopiero potem wyjmujemy.
Ostudzoną babkę polewamy lukrem (łączymy cukier puder i mleko).
Smacznego!

 

Źródło:
;