Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Na dobry początek tygodnia pyszne, mięciutkie, pachnące bułeczki prosto ze Szwecji. Z dodatkiem cynamonu, który nadaje bułeczkom charakteru. Ja w ogóle lubię takie wypieki, a w skandynawskich rozsmakowałam się całkowicie, więc na pewno pojawi się ich więcej na portalu. Gorąco zapraszam i zachęcam do zrobienia.
Źródło - "Scandinawian Baking" Trine Hahnemann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (na ok. 20 sztuk):

Ciasto

50 g świeżych drożdży

500 ml ciepłego mleka

1 jajko lekko roztrzepane

850 g mąki pszennej

100 g cukru pudru lub drobnego cukru

1/2 łyżeczki soli

150 g miękkiego masła

 

Nadzienie

200 g miękkiego masła

150 g drobnego cukru (ja użyłam cukru pudru)

4 łyżeczki cynamonu

 

Drożdże rozkruszamy do mleka i mieszamy, dodajemy jajko, a następnie mąkę, cukier i sól. Na koniec dodajemy masło i całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Możemy ewentualnie podsypać odrobiną mąki.

Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy, odstawiamy na ok. 1-2 godziny, aż podwoi objętość.

W międzyczasie mieszamy wszystkie składaniki nadzienia do uzyskania jednolitej masy.

Gdy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na omączoną stolnicę i rozciągamy je rękoma na kształ prostokąta o wymiarach 40 cm na 30 cm. Na cieście rozsmarowujemy pastę cynamonową.

Ciasto zwijamy zaczynając od dłuższej krawędzi tworząc rulon. Tak przygotowane ciasto tniemy na ok. 18-20 kawałków. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy bułeczki ok. 25-30 minut.

Studzimy (albo i nie:-)) i zajadamy :-)

 

Źródło:
;