Desery
Ciasteczka z orzechami i Nutellą
Mocno orzechowe ciasteczka z dodatkiem Nutelli. Idealne jako przekąska w pracy czy dla dzieci w szkole. Proste w wykonaniu i bardzo smaczne, tym bardziej, że kryją w sobie pyszną Nutellę.
Źródło - "Moje wypieki i desery"
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
115 g masła o temp. pokojowej
115 g Nutelli o temp. pokojowej
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 obranych podprażonych orzechów posiekanych drobno
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce ucieramy na jasną i puszystą masę masło i Nutellę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy cukier, a potem jajko i ekstrakt. Dodajemy składniki suche. Na koniec dokładamy posiekane drobno orzechy i całość mieszamy. Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulę wielkości orzecha i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulkę lekko spłaszczamy ręką.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut. Brzegi ciasteczek powinny się mocno zarumienić. Wyjmujemy, studzimy na kratce.