Imieniny: Dionizego, Szczepana

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Absolutnie mój faworyt! Delikatne, nie za słodkie, czekoladowe z kawałeczkami bananów. Genialne! Wbrew pozorom nie jest też trudne, najlepiej zrobić je dzień wcześniej, aby mogło się schłodzić. Trochę taka mleczna kanapka, tylko o wiele lepsza :-)
Źródło - Gotuję bo lubię

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:


Ciasto
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 jaja
troszkę mniej niż 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kakao
35 g startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej
1,5 łyżki wody
1,5 łyżki oleju

Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem, kakao i czekoladą. Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i nadal chwilkę miksujemy. Dodajemy składniki suche i mieszamy delikatnie łyżką, aż składniki się połączą.
Masę wylewamy do tortownicy (średnica 21 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Wyjmujemy, studzimy, dzielimy na dwie części.


Masa mascarpone
250 g mascarpone
400 g kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wody wrzącej
2 łyżki mocnej kawy
2 dojrzałe banany

Żelatynę zalewamy wodą, dodajemy kawę, mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy.
Mascarpone miksujemy z kremówką, aż powstanie bardzo gęsta masa. Dodajemy żelatynę i cukier puder. Połowę masy wykładamy na mocno naponczony blat, na to układamy banany pokrojone w grube plastry i wykładamy pozostałą masę. Górny blat również nasączamy od tej strony, która będzie dotykać masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na całą noc.


Poncz
ok. 120 ml słodkiej kawy


Polewa
100 g gorzkiej czekolady
7 łyżek mleka
1 łyżka masła
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli z pozostałymi składnikami. Polewamy ciasto.
Smacznego!

 

Źródło:
;