Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Bardzo leciutkie, letnie ciasto. Nie wymaga zbyt wiele pracy, wystarczy przygotować tylko biszkopt, a reszta już robi się sama. Ostatnio staram się prezentować przepisy na ciasta, które nie wymagają zbyt długiego grzania się przy piekarniku, ciasta, które je się z chęcią latem, bo orzeźwiają. Takie jest właśnie to ciasto. Przepis został po części zaczerpnięty z blogu "Kwestia smaku", jednak został odrobinkę przeze mnie zmodyfikowany.
Możecie użyć dowolnych owoców, tych które lubicie. Świetnie będą pasować właśnie maliny i jagody, a jeśli dostaniecie jeszcze truskawki, także one.

 

 

 

 

 

Składniki:
Ciasto
50 g cukru
50 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego

Żółtka ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy, aż masa stanie się jednolita (po dodaniu mąki nie powinno się zbyt długo miksować masy).
W osobnej miseczce ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy pianę do masy z żółtek i łyżką delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy na blaszkę (ok. 24 cm na 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia razem z bokami na całej wysokości i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut.
Studzimy.


Masa jogurtowa
660 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
25 g żelatyny
80 g cukru

Jogurt mieszamy z cukrem dosyć dokładnie, tak aby cukier stał się mało wyczuwalny.
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy do wysokości 1/4 szklanki gorącą wodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatyna powinna także troszkę ostygnąć, a następnie wlewamy ją do jogurtu (nie odwrotnie, gdyż wtedy pojawią się grudki) powoli strumyczkiem cały czas mieszając.
Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki, aby stężała.


Wierzch

1 galaretka (malinowa, truskawkowa)
ulubione owoce - maliny, jagody, truskawki

Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody (potrzebna jest nam mniejsza ilość wody niż ta podana na opakowaniu galaretki). Studzimy. Gdy masa jogurtowa stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężało.
Uwaga! Ważne, aby wykładając blaszkę papierem do pieczenia wyłożyć ją także z bokami, tak, aby biszkopt był "sklejony" z papierem do pieczenia, a wylewana masa jogurtowa również się z nim skleiła. Wtedy wylewając galaretkę nie ma obaw, że podpłynie na spód.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;