Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Chyba jedno z najlepszych połączeń - mak i kokos. Uwielbiam po prostu :-) Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, a jest bardzo smaczne. Od razu uprzedzam, jest to ciasto z tych do kawy czy herbaty, gdyż z uwagi na składniki, nie jest zbyt wilgotne.
Źródło - "Moje smaki życia"

Składniki (forma 28 cm na 17,5 cm)
Kruche ciasto

250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
70 g cukru
100 g zimnego masła
3 żółtka (białka zostawmy do masy kokosowej)
szczypta soli

Mąkę łączymy z proszkiem, kakao oraz szczyptą soli i przesiewamy. Masło siekamy na mniejsze kawałki i rozcieramy palcami wraz z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy szybko żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna większa) i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy większą część i ścieramy ją na tarce na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy masę makową.


Masa makowa

250 g sparzonego i zmielonego trzykrotnie maku
2 jajka
80 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rodzynek

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do maku dodajemy proszek do pieczenia oraz rodzynki i dodajemy ubite jajka. Delikatnie mieszamy. Masa będzie dosyć rzadka. Wylewamy ją na spód ciasta.
Kolejny etap do masa kokosowa.


Masa kokosowa

150 g wiórków kokosowych
100 g cukru pudru
4 białka
szczypta soli

Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję partiami cukier puder cały czas ubijając aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na mak.
Na masę kokosową ścieramy na tarce drugą część schłodzonego ciasta.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-55 minut.
Smacznego!

 

Oceń treść:
Źródło:
;