Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Boże Narodzenie

Ciasto z mandarynkami, musem czekoladowym i kremem bawarskim

 fot. Beata Orlik

Pyszne, delikatne i zaskakujące ciasto idealne na zbliżające się Święta. Trochę pracochłonne, ale to chyba jedno z moich ulubionych ciast. Na spodzie mamy delikatny, migdałowy biszkopt, mandaryki, które stanowią miłe zaskoczenie, na to delikatny krem bawarski, mus czekoladowy i kruszonka migdałowa. Znika błyskawicznie :-)
Źródło - "Pistachio"

Składniki:

Kruszonka

25 g masła

25 g zmielonych migdałów

25 g mąki

25 g cukru

Wszystkie składniki rozcieramy w palcach, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 10 minut, aby się ładnie zarumieniła. Wyjmujemy, studzimy i rozkruszamy w palcach.

 

Biszkopt migdałowy

3 jajka,

50 g drobnego cukru,

85 g mielonych migdałów,

50 g mąki,

80 g cukru pudru,

dodatkowo - puszka mandarynek (w oryginale były mandarynki podgrzane w miodzie, jednak polecam użycie mandarynek z puszki, dzięki temu ciasto będzie się ładnie kroiło),

likier pomarańczowy do nasączenia biszkoptu.

 

Mieszamy mąkę, cukier kryształ i migdały. W osobej misce ubijamy białka na sztywno z cukrem pudrem. Do piany dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką, aż się połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę 23 cm na 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy, wyrównujemy, pieczemy ok. 20-30 minut. Wyjmujemy, studzimy.

Mandarynki odszączamy na durszlaku.

Biszkopt nasączamy, wykładamy na niego odsączone mandarynki.

 

Krem bawarski

300 g mleka 3,2%

200 g kremówki 30%

laska wanilii

50 g drobnego cukru

4 żółtka

3 pełne łyżeczki żelatyny

 

Żelatynę zalewamy w kubku 2 łyżkami wody i odstawiamy, aby napęczniała. W garnuszku gotujemy mleko, śmietankę i rozciętą laskę wanilii i osobno wydłubane nożem ziarenka. Do żelatyny dodajemy odrobinę ciepłego mleka, mieszamy, aby masa się połączyła z mlekiem i wlewamy do reszty mleka. Mieszamy, aż żelatna się rozpuści. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy do nich kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy, a następnie wlewamy do pozostałego mleka. Podgrzewamy ok. 5 minut, cały czas mieszając. Nie możemy pozwolić, aby masa się zagotowała. Wyjmujemy laskę wanilii. Krem chłodzimy, co chwilkę mieszając, a gdy będzie już tężał, wylewamy go na biszkopt i mandaryki. Wkładamy do lodówki, aby całkowicie się schłodził i zastygł.

 

Mus czekoladowy

100 g czekolady gorzkiej 70%

250 g mleka

125 g kremówki 30% (100 g i 25 g)

20 g drobnego cukru

2 łyżeczki żelatyny

 

Mleko gotujemy z cukrem, 25 g kremówki. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i postępujemy tak jak powyżej, ropuszczamy w mleku. Do tego dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a masa połączy i jednocześnie zgęstnieje. Masę studzimy. Do tężejącej masy dodajemy 100 g ubitej kremówki. Całość mieszamy i wykładamy na krem bawarski. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Na koniec posypujemy mus kruszonką.

Smaczego!

Oceń treść:
Źródło:
;