Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Ciasto z orzechowo-czekoladową kruszonką

 fot. Beata Orlik

Ciasto na niepogodę. Taka właśnie jak dziś. Nie wiem jak u Was, ale w Krakowie jest ponuro i jedyne o czym się marzy to zaszyć się pod kocem z kubkiem kawy lub mleka i kawałkiem dobrego ciasta. Jeśli jeszcze starczy Wam chęci i sił i znajdziecie w kuchni składniki, proponuję zrobić to szybkie ciasto. Efekt będzie zaskakujący. Każdy kto próbował tego ciasta stwierdził, że było pyszne. Takie właśnie ono jest. Gorąco polecam jako skuteczny poprawiacz nastroju.
Źródło - Gotuje bo lubi

 

 

 

 

 

 

Składniki (w temperaturze pokojowej):

2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki cukru muscavado*

1/2 szklanki białego cukru*

125 g masła

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka maślanki

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Kruszonka

1 szklanka uprażonych orzechów włoskich

100 g gorzkiej czekolady

 

Mąkę, cukier, masło, sól wkladamy do miski i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Z tego odkładamy szklankę, do niej będziemy później dodawać posiekane orzechy i czekoladę, ale o tym za chwilę.

Do pozostałej w misce kruszonki dodajemy pozostałe składniki czyli jajko, sodę i maślankę. Całość chwilkę miksujemy tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do formy ok. 20 cm na 20 cm lub ciut większej wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Do położonej kruszonki  dodajemy posiekaną drobno czekoladę i orzechy. Mieszamy, posypujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.

* Można w całości użyć cukru brązowego lub bialego

 

 

Źródło:
;