Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Bardzo proste ciasto, u mnie z rabarbarem, ale świetnie sprawdzą się też truskawki. Bardzo aromatyczne za sprawą cynamonu. No i ma dużo kruszonki, która swój smak zawdzięcza brązowemu cukrowi muscavado. Całość obsypana cukrem pudrem. Gorąco polecam jako szybkie ciasto na niezapowiedzianych gości.
Źródło "Smells like home"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki (forma o wymiarach ok. 20 cm na 20 cm):
 
Ciasto
1 i 1/4 szklanka mąki pszennej typ 550
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek masła pokrojonego na mniejsze kawałki, lekko miekkiego
1 duże jajko
1 żółtko
1/3 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
 
Mieszamy mąkę z cukrem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i na wolnych obrotach ucieramy, aż powstanie coś na kształt kruszonki, ważne, aby nie było dużych kawałków masła, lecz abyśmy uzyskali konsystencję piasku.
Dodajemy jajko i żółtko oraz maślankę. Całość miksujemy ok. 1 minuty, aż składniki się połączą.
 
Kruszonka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki cukru muscavado (można zastąpić demerara)
3/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki soli
8 łyżek masła
1 i 3/4 szklanki mąki
 
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach, aż powstanie masa o konsystencji piasku.
 
Dodatkowo
ok. 500 g rabarbaru ukrytego, ostudzonego i pokrojonego
cukier puder
 
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy rabarbar lub truskawki i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 35 do 40 minut w nagrzanym do ok. 170 stopni piekarniku.
Wyjmujemy, studzimy ok. 30 minut w formie.
Posypujemy cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 
Źródło:
;