Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Ciasto z rabarbarem i budyniem

 fot. Beata Orlik

Sezon rabarbarowy w pełni, stąd też i sporo przepisów z tym smakołykiem. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. Zaniosłam całą blaszkę do pracy i zniknęła w jeden dzień. Starałam się zmniejszyć ilość cukru, aby ciasto nie było bardzo słodkie, bo lepiej dosłodzić je cukrem pudrem.
źródło "Gotuję bo lubię"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
Ciasto
4 pełne szklanki mąki
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli zajdzie potrzeba, dodajemy odrobinę mąki, lecz nie za dużo, aby ciasto nie było za twarde.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną zdecydowanie większą, wykładamy spód formy ok. 25 cm na 30 cm wraz z brzegami, a mniejszą wkładamy do zamrażarki.
 
Masa budyniowa
1,1 l mleka
3 budynie waniliowe bez cukru (takie na 1/2 l mleka)
7 łyżek cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
 
3/4 litra mleka gotujemy z ziarenkami wanilii. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i cukier. Gotujemy budyń.
 
Dodatkowo
ok. 500-600 g rabarbaru
cukier puder
 
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Rozkładamy na spodzie, zalewamy gorącym budyniem, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50-55 minut. Ciasto zostawiamy najlepiej na całą noc do ostygnięcia.
Smacznego!
 
Źródło:
;