Dania
Coq au vin (kurczak w czerwonym winie)
Myślałam, że to danie mi nie posmakuje. Niektórzy po prostu nie akceptują mięsa w kolorze czerwonego wina, w szczególności, gdy jest to białe mięso kurczaka. Jednak taka wersja kurczaka niezwykle przypadła mi do gustu. W dodatku sos, taki niesamowicie aromatyczny, pełen warzyw, podsmażonych cebulek, ziół sprawa, że całość jest wyjątkowa. Niestety, troszkę wysiłku całość nas będzie kosztować, jednak efekt warty jest włożonej pracy.
Przepis pochodzi z fantastycznej książki Julii Child "Francuski szef kuchni".
Składniki:
Boczek
ok. 100 g boczku surowego wędzonego
Boczek kroimy na plastry, a te na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy garnek z wodą. Boczek gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, potem odcedzamy, osuszamy i podsmażamy na patelni lub garnku (później w tym naczyniu będziemy dusić kurczaka). Gdy boczek będzie przyrumieniony, wyjmujemy na talerz, tłuszcz pozostawiamy w garnku.
Kurczak
ok. 1 kg kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
Kurczaka myjemy, osuszamy, obsmażamy na pozostałym z boczku tłuszczu na każdej stronie aż będzie mocno rumiany. Następnie, dodajemy przyprawy, dokładamy boczek, naczynie przykrywamy i całość smażymy ok. 10 minut.
Wino i przyprawy
2 szklanki czerwonego wytrawego dobrego wina
1-2 szklanki bulionu wołowego
2 rozgniecione ząbki czosku
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1-2 liście laurowe
1 łyżka przecieru pomidorowego
Do kurczaka wlewamy wino, dolewamy bulionu, tak, aby kurczak był zakryty. Dodajemy tymianek, czosnek, przecier, liść i całość lekko mieszamy, aby rozprowadzić przecier. Przykrywamy, pozostawiamy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut (do miękkości kurczaka).
W międzyczasie przygotowujemy cebulki i pieczarki.
Cebulki
ok. 10 małych białych cebulek
1-2 łyżi oleju
1/4 łyżeczki soli
Cebulki gotujemy w gorącej wodzie ok. 1 minuty. Odcedzamy, obieramy z łupinek, odcinamy koniec, jednak tak, aby cebulka się nie rozpadła. Od strony szczypiorku robimy nacięcie w kształcie krzyża.
Cebulki podsmażamy na oleju, aż staną się rumiane. Następnie, dodajemy sól i zalewamy je wodą do połowy, przykrywamy i dusimy ok. 25-30 minut, aż będą miękkie.
Pieczarki
ok. 250 g małych pieczarek
1 łyżka masła
1/2 łyżki oleju
Pieczarki obieramy, odcinamy korzeń i kapelusz. Myjemy, osuszamy. Kapelusze dzielimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Na patelni rozgrzewamy mało i olej. Wkładamy pieczarki i podsmażamy, aż będą rumiane.
Sos
2 łyżki mąki (dałam 1)
1 łyżka miękkiego masła (dałam 0,5)
Gdy kurczak będzie miękki, zlewamy do osobego garnka sos. Jeśli będzie bardzo rzadki, podgotujmy go jeszcze, aby się zredukował (powinno go być ok. 2 szklanek). Masło i mąkę rozcieramy i dodajemy do sosu. Mieszamy trzepaczką, aby składniki się połączyły. Gotujemy ok. 1-2 minut. Następnie dodajemy cebulę i pieczarki. Sos w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka zalewamy sosem i możemy od razu podać, lub też odstawić (przed podaniem wtedy podgrzewamy ok. 4 minut, ale uważamy, aby się nie rozgotował).
Smacznego!