Dania
Cytrynowo-maślana sola
Kolejna propozycja rybna pochodząca z książki Ricka Steina. W oryginale wykorzystuje się całą solę pozbawioną tylko skóry, którą dopiero po usmażeniu w całości pozbawia się ości, które bez problemu można usunąć. Szybki i prosty przepis na pyszną rybę :-)
Składniki:
ok. 400 g filetu bądź całej soli bez skóry z ościami
sól i świeżo zmielony pieprz (biały)
12 g mąki
2 łyżki oleju
25 g masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cytryna
Solę solimy i doprawiamy pieprzem. Z obu stron panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy solę, zmniejszamy ogień i dodajemy mały kawałek masła. Smażymy ok. 4-5 minut nie ruszając soli (jeśli smażymy filet a nie całą solę, troszkę skróćmy czas smażenia do ok. 2 minut). Sola powinna być rumiana. Przewracamy, smażymy ponownie (jeśli cała sola ok. 4-5 minut, jeśli filet, krócej). Wyjmujemy na talerz i jeśli jest to cała sola, tak jak na zdjęciu poniżej wyjmujemy ości.
Usuwamy z patelni pozostały olej i myjemy patelnię. Na suchą patelnię dodajemy resztę masła, roztapiamy. Gdy masło zacznie pachnieć lekkim "przypaleniem" i zacznie delikatnie brązowieć, dodajemy sok z cytryny i pietruszkę, a także przyprawy. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę przed podaniem.