Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Sycące i smaczne. Danie jednogarnkowe, czyli maksymalna wygoda. Gulasz to kompozycja wszystkiego co lubię. Może być bardziej lub mniej ostry, to już od Was zależy. Świetnie sprawdzi się na chłodne dni, gdyż za sprawą ostrej i słodkiej papryki cudownie rozgrzewa.
Polecam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 1 kg łopatki pokrojonej na małe kawałki
2 łyżki oliwy plus 2 łyżki oliwy do podsmażenia pieczarek
2 duże cebule
2 papryki czerwone
ok. 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych
300 g pieczarek obranych i pokrojonych w słupki
2-3 łyżeczki koncetratu pomidorowego
1-2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
1/2-1 łyżeczki papryki w proszku ostrej
sól, świeżo zmielony pieprz
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
ok. 1-1 1/2 l bulionu/wody

Do dużego garnka wlewamy oliwę i wkładamy pokrojone mięso oraz pokrojoną w piórka cebulę. Chwilkę podsmażamy. Dodajemy ziele, liść laurowy, zalewamy bulionem lub wodą tak, aby mięso w całości było zakryte. Garnek przykrywamy, mięso gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie lekko miękkie (w dalszej kolejności będziemy dodawać pozostałe składniki i chwilkę całość będzie się dusić, więc mięso nie może się zbyt wcześnie rozpaść).
Do mięsa dodajemy pieczarki pokrojone w słupki podsmażone chwilkę na 1-2 łyżkach oliwy oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy ok. 15 minut, aż papryka stanie się miękka. Dodajemy na koniec ogórki pokrojone również w słupki. W momencie dodawania ogórków mięso powinno być idealnie miękkie, gdyż po dodaniu ogórków już nie zmięknie.
Gulasz doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką (chętni mogą dodać więcej ostrej papryki), dodajemy koncetrat pomidorowy. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki wymieszaną z wodą (ja osobiście unikam, a gulasz w trakcie gotowania i tak zredukuje się).
Smacznego!

 

Źródło:
;