Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i też dodatek do kanapek. Najważniejsze jest jednak to, że jest to nasz domowy wyrób, wiemy z jakiego mięska jest wykonany i co mamy w środku. Osobiście uwielbiam takie domowe mięska, bo smakują wybornie, są zdrowsze niż te sklepowe i dłużej utrzymują świeżość. Klops został zrobiony z mięsa mielonego wieprzowego, jednak można połączyć mięso wieprzowe i wołowe. Przygotowanie nie jest trudne, wystarczy połączyć wszystkie składniki. Gorąco polecam wykorzystanie domowo mielonego mięsa lub takiego mielonego przy nas, gwarantuję, że smak będzie o wiele lepszy.
Przepis pochodzi z książki "Gotować każdy może" Jamiego Olivera.

 

 

 

 

Składniki:
500 g mielonego wieprzowego mięsa
1 cebula
sól, świeżo zmielony pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki oregano
3 łyżki bułki tartej
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
1 jajko
olej z pestek winogron do posmarowania


Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz paprykę. Całość podsmażamy ok. 7 minut, aż cabula zmięknie. Odstawiamy.
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulę, bułkę tartą, oregano, jajko i musztardę. Masę dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem (ilość według upodobań pamiętając, że już wcześniej przyprawialiśmy cebulę). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę.
Całość wyrabiamy najlepiej ręką, aż masa będzie dokładnie połączona (ja wyrabiałam ok. 5 minut).

Gdy mięso będzie wyrobione, ręce polewamy odrobiną oleju i formujemy klopsa. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy wierzch olejem. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni (grzałka góra i dół). Pieczemy ok. 55-60 minut, aż skórka będzie złocista.
Podajemy na ciepło pokrojone na plastry lub też na zimno.
Smacznego!

 

Źródło:
;