Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Po dosyć długiej przerwie wracam, ale za to z nowymi siłami i pomysłami. Na pierwszy ogień knedle z jagodami. Bez zbędnych składników, pracy. Najlepiej smakują od razu po ugotowaniu, takie ciepłe mięciutkie, posypane cukrem i ze śmietaną. Śmiało możecie zrobić je także z morelami czy truskawkami. Do zrobienia zainspirował mnie blog "Everyday flavours".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Składniki:

250 g półtłustego twarogu

ok. 1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

ziarenka z połowy wanilii

1 czubata łyżka cukru

szczypta soli

jagody

cukier i śmietana 18% do podania

 

Widelcem rozdrabniamy twaróg, dodajemy jajko, mąkę, ziarenka, cukier i sól. Najpierw możemy dodać mniej mąki i ewentualnie dosypywać ją w miarę wyrabiania ciasta, które powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk.

Ciasto dzielimy na ok. 10 kawałków. Każdy rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy jagody, odrobinę cukru i całość formujemy mocno, aby nadzienie w trakcie gotowania nie wydostało się.

W sporym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, gdy zacznie się gotować, wkładamy knedle. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze ok. 7-8 minut.

Podajemy z cukrem i śmietaną.

Smacznego!

 
 
 
 
Źródło:
;