Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Kokosanki mogłabym jeść garściami. Szczególnie takie. Szybkie, łatwe i niesamowicie smaczne. Na jednym ciężko poprzestać. Na pewno zasmakują również Waszym pociechom.
Źródło - Scandinavian Baking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

4 białka

szczypta soli

250 g wiórków kokosowych

250 g cukru

gorzka czekolada 

Wiórki mieszamy z cukrem. W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno. Gdy już będzie odpowiednia, dodajemy do niej wymieszane z cukrem wiórki. Delikatnie mieszamy szpatułką. Masa powinna być gęsta.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. 

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżeczką wykładamy kokosanki formując je w stożek. Pieczemy ok. 8-10 minut, aż będą rumiane.

Po wyjęciu studzimy na kratce. 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i ostudzone kokosanki maczamy w czekoladzie. 

Smacznego!

Źródło:
;