Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Kostki czekoladowe w wiórkach kokosowych

 fot. Beata Orlik

Smak mojego dzieciństwa. Robiłam je z Mamą. Podział prac był następujący - ja obtaczam w kokosie, a Mama robi całą resztę :-) Tak, wiem, podział był absolutnie niesprawiedliwy, ale takie już są dzieci :-) Teraz było inaczej. To ja dla Mamy robiłam. Kostki są pyszne, szczególnie będą smakować miłośnikom wiórków kokosowych. Ciasto w środku jest miękkie i lekko wilgotne. Całość wieńczy polewa no i masa wiórek. Niestety sam proces jest pracochłonny, ale warto. Szczególnie polecam robienie ich wraz z pociechami, którym na pewno możliwość pobrudzenia łapek i buzi się spodoba ;-)

 

 

 

 

 

Składniki (duża prostokątna forma):

250 g masła lub margaryny

1 szklanka cukru

6 jajek

200 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

wiórki kokosowe do obtaczania (ok. 2 paczki)

 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, dodajemy po jednym jajku, po każdym chwilkę miksując. Masa może wyglądać na lekko zwarzoną. Dodajemy ekstrakt waniliowy, a na sam koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilkę całość miksujemy.

Masę wylewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 45 minut do suchego patyczka.

Wyjmujemy, studzimy, kroimy na kostki.

 

Polewa

250 g masła

30 g kakao dobrej jakości

1/2 szklanki mleka

150 g cukru

1 kieliszek Amaretto

Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i gotujemy cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i masa lekko zgęstnieje (masa i tak będzie dosyć rzadka). Odstawiamy z ognia.

Kostkę nabijamy na wykałaczkę, zanurzamy w ciepłej polewie.

Obtaczamy w wiórkach.

I tak wszystkie :-)

Smacznego!

 

 

Źródło:
;