Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Kolejna propozycja zupy-kremu. Tym razem z tego, co również mamy pod ręką, czyli cukinii. Ten krem uwielbiam, szczególnie z dodatkiem parmezanu i jogurtu na wierzchu. Smak lekko podkręcony pieprzem cayenne. Miła odmiana dla goszczących w naszych kuchniach tradycyjnych zup, jednak jak sami widzicie, te tradycyjne również bardzo lubię i zachęcam do ich robienia. Więc jeśli macie nadmiar cukinii (ja mam jej ogromne zapasy po powrocie od rodziców), gorąco polecam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
1,5 l bulionu warzywnego
1 ziemniak
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
szczypta pieprzu cayenne
słodka papryka
oregano


Do podania:
jogurt grecki
szczypiorek
dwie łyżki startego parmezanu


Cukinię wraz ze skórką myjemy, kroimy na plasterki, polewamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzmy, posypujemy oregano i wkładamy do piekarnika (funkcja grill) lub wkładamy na patelnię grillową, aby ładnie się przyrumieniły i zmiękły (nie możemy jednak przesadzić z przyrumienieniem).

W garnku gotujemy bulion, dodajemy do niego ziemniaka pokrojonego w kostkę, cebulę podpieczoną na palniku, zgrillowaną cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa zmiękną, odstawiamy i po ostudzeniu blendujemy. Krem nie powinien być z tych bardzo gęstych (zależy to od ilości cukinii - u mnie było troszkę ponad 1 kg). Jeśli chcemy, aby krem był bardziej gęsty, możemy zabielić go jogurtem greckim (ok. 4 łyżek) połączonym z 2 łyżkami mąki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, odrobiną pieprzu cayenne i słodką papryką. Raz jeszcze podgotowujemy, wlewamy do miseczek, na wierzch wykładamy odrobinę jogurtu greckiego, posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz startym parmezanem.

Smacznego!

 

Źródło:
;