Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Kruche ciasto z jagodami i mascarpone

 fot. Beata Orlik

Przepisów z jagodami ciąg dalszy. Tym razem kruche ciasto w połączeniu z tymi owockami i mascarpone. Bardzo wdzięczne połączenie. Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, dlatego obowiązkowym jego elementem jest cukier puder na wierzchu. Ciasto zaczerpnęłam z bloga "Gotuję bo lubię", jednak wprowadziłam nieznaczne zmiany (odnośnik do źródła znajduje się na blogu). Ciasto gorąco polecam, warto spędzić chwilkę przy piekarniku, nawet w ten upał, aby potem delektować się tym pysznym ciachem :-)

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Ciasto
250 g mąki pszennej
250 g mąki krupczatki
250 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka


Wszystkie składniki zagniatamy. Powinno powstać bardzo elastyczne i miękkie ciasto (jeśli zajdzie potrzeba, należy do ciasta dodać mąki). Dzielimy je na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Większą rozwałkowujemy, wykładamy nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25 cm na 30 cm) i pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (ciasto powinno się zarumienić). Wyjmujemy i lekko studzimy. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę, aby łatwiej się ją ścierało (u mnie była ok. 20 minut, więc ciasto na wierzch potargałam w palcach).


Masa mascarpone
250 g mascarpone
2 jajka
3 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
jagody (świeże lub mrożone, ale nie rozmrażamy ich), ok. 400 g
cukier puder do oprószenia


Serek miksujemy (lub mieszamy łyżką, ja tak zrobiłam) z jajkami, ekstraktem i cukrem. Masa będzie dosyć rzadka. Wylewamy ją na lekko ostudzone ciasto i na masę wykładamy jagody (u mnie tyle, aby pokryły ciasto - ok. 400 g).
Na jagody ścieramy pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 45 minut.
Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy obowiązkowo cukrem pudrem.
Smacznego!:-)

 

Źródło:
;