Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Kilka dni temu zobaczyłam ten przepis u Berniki i już wiedziałam, że muszę zrobić tego kurczaka. Bardzo lubię, gdy mogę zrobić kurczaka w jakiś inny, nowy sposób. Ten okazał się wyśmienity. Autorką przepisu jest Martha Stewart, która w niezwykle prosty i pyszny sposób zaczarowała zwykłego kurczaka. Szczegół tkwi w marynacie, w której zostawiamy kurczaka na całą noc lub 24 godz. Najbardziej do tego sposobu nadają się udka (podzielone na podudzia i pałki). Osobiście odradzam skrzydełka. Zrobiłam także i je, jednak z uwagi, iż mało na nich mięsa, dosyć mocno przechodzą marynatą z soli i są dosyć słone... Kurczak wychodzi niezwykle soczysty, miękki i ma pyszną panierkę.

 

Składniki:
Marynata
2 litry zimnej wody
2/3 szklanki grubej soli (ważne, aby to była gruba sól, nie miałka, drobna)
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki miodu
8 gałązek świeżego tymianku
2 liście laurowe

Z 2 litrów wody odlewamy szklankę, wlewamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy i miód, i gotujemy, aż wszystkie składniki połączą się. Odstawiamy z ognia, studzimy. Dodajemy do pozostałej wody. Kurczaka po oczyszczeniu i umyciu wkładamy do marynaty i wkładamy do lodówki na noc a nawet i więcej (jednak osobiście proponuję ok. 8-10 godzin).
Następnego dnia wyjmujemy ok. 2 godz. przed smażeniem.

Panierka
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki grubej soli (można pominąć)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
4 jajka
olej do smażenia (smażyłam na patelni, ok. 2 cm wysokości oleju na patelni)

Mąki łączymy z przyprawami, jajka roztrzepujemy. Kurczaka obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i znowu w mące.
Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 15 minut (lub dłużej) na średnim ogniu (aby panierka zbytnio się nie przypiekła), aż kurczak będzie ładnie zrumieniony i jednocześnie dopieczony. Po wyjęciu osuszamy na ręczniku papierowym.

Kurczak
ok. 12 kawałków kurczaka (podudzia i pałki)

 

Źródło:
;