Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

Makaron z pesto z pomidorków koktajlowych

 fot. Beata Orlik

Dziś przepis na mega szybkie pesto z bardzo ciekawych składników, bo z pomidorków koktajlowych. Pesto jest cudowne, ważne tylko, aby nie zabić smaku pomidorków zbyt dużą ilością papryczki chili. Skoro powstanie pesto, to od razu i obiad, a więc ulubiony makaron i dodatek pesto. Nic więcej nie potrzeba. A na upalne dni takie proste i szybkie danie będzie po prostu idealne!
Smacznego!
Źródło "Jadłonomia" z moimi modyfikacjami (oryginalny przepis pochodzi z portalu Saveur)

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 i 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych

1/2 szklanki prażonych słupków migdałów

10 liści bazylii

3-4 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

4 zielone oliwki

2 suszone pomidory w oliwie

1 łyżeczka rodzynek

mały kawałeczek papryczki chili

sól i pieprz

 

Wszystkie składniki oprócz przypraw wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę oliwy, jeśli zaś zbyt rzadkie, dodajemy migdałów.

Przechowujemy w lodówce w sloiczku, a na wierzch wlewamy odrobinę oliwy.

Podajemy z ulubionym makaronem.

Smacznego!

 

Źródło:
;