Imieniny: Dionizego, Szczepana

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Makowiec od niedawna jest jednym z moich ulubionych ciast, a to wyjątkowo przypadło mi do gustu za sprawą biszkoptowego spodu, dzięki czemu makowiec zyskuje nowe oblicze :-) Ciasto jest niezwykle pomysłowe jeśli chodzi o wykonanie. Gorąco polecam nawet tym nieprzepadającym za makowcem:-)
Źródło - "Moje wypieki i desery"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Mak (wszystkie składniki w temp. pokojowej)
500 g maku
3 jajka (osobno żółtka i białka)
130 g masła
1 szklanka miodu
4 łyżki oleju
2 łyżki cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g posiekanych migdałów


Mak zalewamy poprzedniego dnia całkowicie gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy. Kolejnego dnia odsączamy, mielimy 3 razy przez maszynkę. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijamy do tej masy po jednym żółtku, po każdym chwilkę miksując. Następnie, dodajemy mak i bakalie, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku delikatnie mieszając.
Formę 25 cm na 40 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę makową, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (175 stopni) na ok. 40 minut.

Ciasto
2/3 szklanki mąki
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
2/3 szklanki drobnego cukru
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po łyżce cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku po każdym miksując chwilkę. Oba rodzaje mąki łączymy, przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie łączymy. Przekładamy na gorącą masę, wyrównujemy, pieczemy dalsze 20 minut. Biszkopt dosyć mocno wyrośnie. Wyjmujemy, studzimy. Po całkowitym ostudzeniu odwracamy ciasto biszkoptem do dołu.
Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.

Źródło:
;