Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Muffiny dyniowe z kremowym serkiem

 fot. Beata Orlik

Pyszne, mięciutkie babeczki z kremowym nadzieniem i cynamonową kruszonką. Idealnie nadają się na drugie śniadanie w pracy czy też podwieczorek. Robi się je wyjątkowo łatwo, bo wystarczy tylko wymieszać (nawet nie mikserem) składniki i gotowe. Gorąco polecam miłośnikom dyni i cynamonu!
Źródło - blog "Domi w kuchni" z moimi zmianami

 

Składniki:
Składniki suche

230 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Składniki mokre
160 g cukru brązowego
1 szklanka musu z dyni
150 ml oleju (u mnie z pestek winogron)
2 jajka


Mus mieszamy z cukrem, dodajemy jajka, olej (ja to robiłam łyżką). W osobnej misce mieszamy i przesiewamy mąkę z sodą i przyprawami. Dodajemy do składników mokrych i chwilkę mieszamy, aż składniki się połączą.

Nadzienie
ok. 100 g serka do smarowania (w orygiale było 60 g, ja dałam więcej), raz wykorzystałam Presidenta naturalnego do smarowania, a drugim twarożku Mój ulubionyj
2 łyżki cukru pudru


Serek mieszamy z cukrem, następnie na talerzyk, a którym ułożona jest folia spożywcza (nie aluminowa) łyżeczką układamy 12 kuleczek z serka i wkładamy na ok. 1-2 godziny do zamrażarki.


Kruszonka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu


Wszystkie składniki rozcieramy w palcach, aż powstanie masa o konsystencji piasku.
Do papilotek wkładamy tak do 1/3-1/2 wysokości papilotki ciasta, na to układamy zamarznięty serek i przykrywamy resztą ciasta. Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 5 minut w formie, a potem wykładamy na kratkę do studzenia.
Smacznego!

 

Źródło:
;