Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Muffiny z cukinią i Nutellą

 fot. Beata Orlik

Warzywo w deserze? Czemu nie! Już kilkakrotnie wypróbowałam takie połączenie i jestem nim zachwycona. Cukinia była pierwszym warzywem, które zjadłam w cieście, cieście czekoladowym i było niesamowite; wilgotne, delikatne, jednak smak cukinii nie był dominujący. Kolejne zostały wykorzystane buraczki w cieście Nigela Slatera (odnośniki do przepisów zamieszczam na samym dole artykułu). Ciasto również wyszło niezwykle smaczne, w smaku troszkę przypominało ciasto marchewkowe, jednak nikt z jedzących, nie odkryłby tego, że znajdują się w nim buraczki. Proponowane dziś połączenie jest tym bardziej pyszne, gdyż zawiera jeszcze Nutellę, którą po prostu uwielbiam. Także miłośnikom Nutelli i cukinii gorąco polecam. A... i pachną cynamonem. Poza tym świetnie nadają się na śniadanie w pracy.

 

Składniki (ok. 12 sztuk):

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
85 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru (można dać drobnego brązowego)
2 średniej wielkości jajka
1 szklanka startej ze skórka cukinii
skórka z jednej cytryny
1/2 szklanki Nutelli


Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Do formy na muffiny wkładamy papilotki (ja robiłam w dużych papilotkach - 6 sztuk oraz w małych 3 sztuki).
Ucieramy mikserem cukier z masłem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku chwilkę po każdym mieszając. W misce mieszamy mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon. Do składników mokrych dodajemy mąkę i mieszamy mikserem chwilkę. Na koniec dodajemy cukinię i skórkę z cytryny i mieszamy łyżką.
Masą napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Na wierzch kładziemy pół łyżeczki nutelli i robimy wzorki patyczkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 - 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego!

Oto odnośniki do przepisów:

ciasto czekoladowe z cukiniąhttp://kuchniawzieleni.blogspot.com/2012/09/czekoladowe-ciasto-z-cukinia.html

ciasto buraczkowehttp://kuchniawzieleni.blogspot.com/2013/03/ciasto-buraczkowe.html

 

Źródło:
;