Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Murzynek to kolejne ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Murzynek to popisowe ciasto mojej Mamy, która jest po prostu mistrzynią. Jakoś specjalnie mimo to nie przepadałam za murzynkiem, chociaż lubiłam wyjadać z niego kawałki orzechów włoskich :-)
Ten murzynek jest troszkę inny, bo z gruszkami, które idealnie pasują do ciasta kakaowego. Niestety piekąc ciasto zagapiłam się i zamiast dodać tylko żółtka, dodałam całe jajka :-) Ciasto tak czy inaczej się udało, było delikatne, mięciutkie i puszyste, jednak przepis podaję taki, jaki był w oryginale.
Źródło - "Smaki życia"

 

 

 

 

 

Składniki:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

4 łyżki kakao

1 i 1/4 szlani cukru

100 g masła

5 jajek (żółtka i białka osobno)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 obrane gruszki 

 

Masło rozpuszczamy z cukrem i kakao. Dodajemy olej i 1/3 szklanki wody, całość chwilkę gotujemy, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie odstawiamy masę, aby ostygła. W dalszej kolejności dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilkę mieszając masę. Następnie, dodajemy mąkę i chwilkę całość miksujemy, aż składniki się połączą.

W osobnej misce ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Do masy kakaowej dodajemy białka delikatnie mieszając całość szpatułką.

Masę wylewamy do formy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej w całości papierem do pieczenia. Na ciasto układamy połówki gruszek rozcięciem do dołu lekko je dociskając. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu studzimy. Możemy polać polewą i oprószyć kawałkami czekolady.

Smacznego!

 

 

Źródło:
;