Dania
Okoń morski z pomidorkami koktajlowymi
Genialne połączenie pysznej, delikatnej ryby i pomidorków koktajlowych. Danie przygotowuje się bardzo szybko, a jednocześnie pięknie się prezentuje na stole.
Źródło - Donna Hay "Modern classisc Book 1"
Składniki:
ok. 300 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka skórki otartej z cytryny
8 ząbków czosnku
1 1/2 łyżki kaparów
1/3 szklanki oliwy z oliwek
4 filety okonia morskiego
sok z cytryny
sól morska i pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umieszczamy w naczyniu do pieczenia pomidorki, skórkę z cytryny, czosnek (w osłonkach) i kapary. Skrapiamy połową oliwy i pieczemy ok. 20 minut.
Następnie, dodajemy okonia morskiego i skrapiamy go pozostałą oliwą. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.
Po wyjęciu skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.