Na karnawał
Pączki kajmakowe
Pyszne, mięciutkie, słodkie i kaloryczne pączki z masą kajmakową. Zamiast kupować warto zrobić w domu. Dużą radość sprawia ich robienie, szczególnie gdy potem można się delektować ich smakiem ;-)
Źródło przepisu - Moje wypieki
Składniki (11-12 sztuk):
250 g mąki pszennej
125 ml mleka lekko ciepłe
1 jajko, lekko roztrzepane
30 g masła, roztopionego
30 g cukru
10 g świeżych drożdży
1 łyżka brandy
ok. 1/3 puszki masy kajmakowej
olej do smażenia
W miseczce drożdże rozrabiamy z mlekiem, łyżeczką cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn oraz pozostałe składniki (bez masła). Wyrabiamy, a na sam koniec dodajemy masło. Ciasto będzie dosyć klejące, ale staramy się nie podsypywać zbyt dużo mąki. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i delikatne. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstwiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto przenosimy na lekko omączoną stolnicę i wałkiem (ja dłonią) lekko rozciągnęłam ciasto, tak aby miało grubość ok. 1,5 cm (może być troszkę mniej). Szklanką o średnicy ok. 6 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na blaszkę oprószoną mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości. Pączki powinny po tym czasie być leciutkie.
Rozgrzewamy olej i smażymy pączki (po kilka minut z każdej strony), tak aby z zewnątrz były brązowe i jednocześnie dopieczone w środku. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka (ok. 175 stopni).
Wyjmujemy, odkładamy na ręcznik papierowy. Następnie, pączki, gdy lekko ostygną, napełniamy tylką masą kajmakową.
Pączki można polukować i posypać migdałami.