Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

Pałki z kurczaka zapiekane z ryżem

 fot. Beata Orlik

Jedno z dań, które w mojej rodzinie pojawia się na każdym rodzinnym przyjęciu. Tak naprawdę największą furorę robi ryż, który nie jest takim zwykłym ryżem. Lekko pikantny, zapieczony z cebulką i przesiąknięty zapachem i smakiem kurczaka, który piecze się na nim. Zamiast pałek można wykorzystać skrzydełka z kurczaka, które również świetnie się nadają. W zależności od tego, jak pikantne lubimy dania, możemy tutaj dobrać odpowiednią ilość ostrych składników. Gorąco polecam, bo to miła odmiana dla zwykłego ryżu:-)

 

 

 

 

 

Składniki:

Marynata do kurczaka

3 łyżki oliwy

1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

0,5 łyżeczki soli

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

0,5 łyżeczki wędzonej papryki

Wszystkie składniki łączymy i marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy go do lodówki na ok. 1 godzinę.

 

Ryż

2 torebki ryżu paraboiled

1 kostka rosołowa

1,5 szklanki gorącej wody

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki (można pominąć, jeśli nie lubimy ostrego jedzenia)

szczypta soli

2 cebule

 

W gorącej wodzie mieszamy koncentrat, kostkę, paprykę i sól, tak aby kostka rozpuściła się. Ryż wsypujemy do naczynia żarodpornego, zalewamy wodą z przyprawami, układamy na nim plastry cebuli i pałki z kurczaka. Naczynie przykrywamy.

Pieczemy całość ok. 45 minut (aż kurczak będzie miękki). Chwilkę przed wyjęciem zdejmujemy pokrywę, aby kurczak ładnie się przyrumienił (u mnie aż za bardzo, ale tak lubię :-))

Smacznego!

 

 

Źródło:
;