Dania
Pałki z kurczaka zapiekane z ryżem
Jedno z dań, które w mojej rodzinie pojawia się na każdym rodzinnym przyjęciu. Tak naprawdę największą furorę robi ryż, który nie jest takim zwykłym ryżem. Lekko pikantny, zapieczony z cebulką i przesiąknięty zapachem i smakiem kurczaka, który piecze się na nim. Zamiast pałek można wykorzystać skrzydełka z kurczaka, które również świetnie się nadają. W zależności od tego, jak pikantne lubimy dania, możemy tutaj dobrać odpowiednią ilość ostrych składników. Gorąco polecam, bo to miła odmiana dla zwykłego ryżu:-)
Składniki:
Marynata do kurczaka
3 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Wszystkie składniki łączymy i marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy go do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ryż
2 torebki ryżu paraboiled
1 kostka rosołowa
1,5 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki (można pominąć, jeśli nie lubimy ostrego jedzenia)
szczypta soli
2 cebule
W gorącej wodzie mieszamy koncentrat, kostkę, paprykę i sól, tak aby kostka rozpuściła się. Ryż wsypujemy do naczynia żarodpornego, zalewamy wodą z przyprawami, układamy na nim plastry cebuli i pałki z kurczaka. Naczynie przykrywamy.
Pieczemy całość ok. 45 minut (aż kurczak będzie miękki). Chwilkę przed wyjęciem zdejmujemy pokrywę, aby kurczak ładnie się przyrumienił (u mnie aż za bardzo, ale tak lubię :-))
Smacznego!