Dania
Pasta z wędzonego halibuta
Ryby wędzone wcale nie muszą być nudne. Co powiecie na taką oto bardzo szybką do zrobienia pastę z wędzonego halibuta? Pyszna, rewelacyjnie smakuje na ciemnym pieczywie lekko przypieczonym w piekarniku, tak aby chrupało w trakcie jedzenia :-)
Składniki:
ok. 200 g wędzonego halibuta
1 duże jajko ugotowane na twardo
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka majonezu (lub więcej w zależności od konsystencji)
6-7 oliwek posiekanych w talarki
ciemne pieczywo (przypieczone w piekarniku)
sól, pieprz, suszony (lub jeśli mamy świeży) tymianek
Halibuta rozdrabniamy, pozbawiamy ości. Dodajemy starte na tarce o małych oczkach jajko, posiekany szczypiorek, oliwki i majonez, a także tymianek (ok. 1/8 łyżeczki). Całość mieszamy widelcem starając się jeszcze widelcem składniki dodatkowo rozdrobnić i połączyć. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu (pamiętajmy, że ryby wędzone są już same w sobie słone).
Smacznego!