Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

Placuszki z cukinii i ziemniaków

 fot. Beata Orlik

Kolejne z letnich dań. Bardzo proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Jest to troszkę zmodyfikowana wersja klasycznych placuszków z cukinii, gdyż z dodatkiem ziemniaków. Do wszelkiego rodzaju placuszków polecam pyszny sosik z jogurtu greckiego i czosnku, który świetnie podkręci smak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii (razem ze skórką)
0,5 szklanki startych na grubych oczkach ziemniaków (u mnie było troszkę więcej)
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
sól, świeżo zmielony pieprz, masło/oliwa do smażenia


Cukinię i ziemniaki odsączamy na durszlaku ok. 15 minut (po tym czasie w rączkach odciskamy zbędny sok). Dodajemy do cukinii jajko, pietruszkę, przyprawy, bułkę tartą i całość mieszamy. Odstawiamy na chwilkę.
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i łyżką nakładamy masę cukiniową (moje pierwsze placuszki troszkę były niekształtne, ale za to kolejne, były idealne i pięknie się smażyły).
Placuszki smażymy na złoty kolor pamiętając, że w środku mamy surowe ziemniaki i muszą być miękkie.
Podajemy z dipem z jogurtu greckiego z czosnkiem i szczypiorkiem.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;