Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

Placuszki z dyni z cynamonem i powidłami śliwkowymi

 fot. Beata Orlik

Miękkie, puszyste, delikatne placuski z musem z dyni. Bardzo proste w wykonaniu, smaży się je dosłownie chwilkę i mamy pyszne śniadanie albo podwieczorek. Idealnie pasują do nich powidła śliwkowe i cukier puder. Całość tworzy bardzo smaczną kompozycję, która już drugi dzień z rzędu gości u mnie na śniadanie. Mus z dyni możecie znaleźć w poprzednim wpisie.
Źródło "Kwestia smaku"

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

100 g musu z dyni
25 g jogurtu naturalnego jeśli mus z dyni będzie dosyć gęsty
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru pudru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia
powidła śliwkowe
cukier puder do oprószenia


Mus mieszamy z jogurtem, dodajemy jajko, olej, następnie cukier i mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Całość możemy mieszać mikserem (krótko) lub widelcem czy też łyżką (ja tak też mieszałam) do połączenia składników.
Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy olejem i wykładamy jedną łyżkę ciasta. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. Placuszki powinny wyraźnie urosnąć.
Placki podajemy z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi ;-)
Smacznego!

 

Źródło:
;