Imieniny: Adama, Ewy, Eweliny

Wydarzenia: Dzień Raju

Desery

Rogaliki drożdżowe z marcepanem (Kærnemælkshorn)

 fot. Beata Orlik

Skandynawskie wypieki kocham. Jest to miłość prawdziwa i dozgonna. Próbuję zatem w domu mieć kawałek Skandynawii. Takim kawałkiem są te rogaliki, które ujęły mnie. Ogólnie rzecz ujmując nie lubię marcepanu, a tutaj - miłość od pierwszego wejrzenia.
Przepis pochodzi z książki "Scandinavian Baking", jednak bazowałam na przepisie podanym i zmodyfikowanym przez Lo z bloga Pistachio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto

30 g świeżych drożdży

200 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)

1 jajko (lekko ubite)

400 g mąki pszennej + mąka do podsypywania

75 g drobnego cukru

szczypta soli

100 g zimnego masła

 

Nadzienie

150 g marcepana

100 g masła

2 łyżki drobnego cukru

 

Dodatkowo

1 jajko (lekko ubite)

100 g posiekanych migdałów

 

Do miseczki wlewamy maślankę i dodajemy drożdże. Zostawiamy na ok. 5-10 minut. Nastęnie dodajemy rozbełtane jajko i całość mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy jajko i rozcieramy całość palcami. Do tego dodajemy masę jajeczną i zagniatamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Nastęnie, wkładamy do lodówkina ok. godzinę.

Składniki nadzienia miksujemy na gładką masę.

Wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką. Ciasto rozwałkowujemy (lub rozciągamy palcami) na kształt koła o grubości ok. 5 mm. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie. Tniemy na 12 trójkątów, które zawijamy zaczynając od dłużeszgo końca. Przekładamy na blachę zachowując odstępy i pozostawiamy na ok. 30-40 minut do wystygnięcia. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy migdałami.

Pieczemy w pieczemy w 180 stopniach ok. 18-20 minut. Po wyjęciu studzimy (ja nie mogłam się oprzeć takim ciepłym prosto z piekarnika :-))

 

Źródło:
;