Na karnawał
Rurki z kremem II
Ten weekend obfitował w karnawałowe pyszności. Przede wszystkim rurki z kremem. I jak już pewnie udało się Wam zauważyć, na portalu jest już jeden przepis na rurki z ciasta francuskiego. Z tej racji, że te z francuskiego są troszkę trudniejsze, postanowiłam przygotować i drugie, łatwiejsze (ale absolutnie nie zniechęcajcie się do tamtych - osobiście, mnie te z ciasta francuskiego bardziej smakowały i następnego dnia były kruche). Te niestety są najlepsze w dniu przygotowania, gdyż ciasto "przechodzi" kremem i traci na kruchości. Ale jednak wątpię, aby rurki wytrzymały do następnego dnia :-)
Gorąco polecam!
Źródło - ciasto za Moje Wypieki, krem - Niebo w gębie
Składniki:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g masła
125 g śmietany 18%
Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 1-1,5 godz., aby się schłodziło.
Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na ok. 1-2 mm, tniemy na paseczki o szerokości ok. 1,5 - 2 cm.
Nawijamy na nasmarowaną masłem foremkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 15 minut.
Wyjmujemy, studzimy, stukamy foremką o blat, a rurka sama się zsunie ;-)
Krem
500 ml mleka 3,2%
6 żółtek
100 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
100 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
Mleko gotujemy. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę, dodajemy mąki i chwilkę miksujemy, następnie dodajemy pół szklanki z tego już ugotowanego mleka (dodajemy cienkim strumyczkiem, cały czas miksując).
Następnie masę jajeczną dodajemy do mleka i cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (powinna być troszkę bardziej gęsta niż budyń).
Odstawiamy, studzimy.
W osobnej misce miksujemy kremówkę na sztywno. Dodajemy do ostudzonej masy, aż się połączą. Kremem nadziewamy rurki.
Smacznego!