Dania
Sałatka grecka
Sałatka grecka kojarzy się nam z sałatą lodową połączoną z warzywami i czymś fetopodobnym. Tak właśnie nie powinna się nam jednak kojarzyć. Sałatka grecka to nic innego jak pomidory, ogórki, czerwona cebula, oliwki czarne, feta, którą można rozkruszyć w palcach, oregano i oliwa z oliwek. To tyle. Taką właśnie sałatkę grecką serwują w Grecji. Głównym jej sekretem to cudownie słodkie od słońca pomidory i feta. Feta, która zachwyca i jednocześnie zaskakuje swoim smakiem. W Polsce można kupić taką fetę, niestety jest ona zdecydowanie droższa od serów typu feta. Jednak bardzo zachęcam do kupienia takiej fety choć raz, a gwarantuję, że już nie będziemy chcieli jeść innej :-) Mam nadzieję, że w tym tygodniu uda mi się jeszcze przybliżyć Państwu inny pyszny serek, tym razem z Cypru - halloumi oraz zaprezentować przepis na kolejny grecki przysmak - tzatziki oraz (już nie greckie) chlebki naan. Mam nadzieję, że te przepisy spodobają się Państwu:-)
Składniki (ilość zależy od ilości jedzących, po prostu na wyczucie):
pomidory (im bardziej dojrzałe, tym lepsze)
czarne oliwki kalamata (najlepiej z pestką)
czerwona cebula
ogórek gruntowy
feta (taka prawdziwa, aby można było ją rozkruszyć w palcach)
oregano suszone
oliwa z oliwek
Pomidory i ogórki myjemy.
Pomidory kroimy na ósemki, ogórki ze skórką w plasterki lub słupki. Cebulę w krążki, które palcami rozrywamy.
Warzywa układamy w miseczce, na to wykładamy oliwki, kruszymy w palcach fetę, posypujemy suszonym oregano i skrapiamy oliwą z oliwek.
To tyle ;-) Smaczna kolacja w 5 minut :-)
Smacznego! :-)