Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Nieśmiertelna sałatka jarzynowa. Bardzo ją lubię. Pamiętam, jak praktycznie co sobotę będąc małym dzieckiem pomagałam Mamie w krojeniu warzyw na tę sałatkę. Niby nic takiego, a jednak każdemu smakuje. Mnie też naszła na nią ochota i oto jest. A Wy lubicie taką sałatkę? Często gości u Was w domach?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
3 - 4 średniej wielkości ziemniaki
2 średnie marchewki
1 pietruszka
pół jabłka
1/4 selera (jeśli jest mały to pół)
mała puszka groszku zielonego
3 jajka
6 średnich ogórków kiszonych
majonez
1 łyżeczka musztardy
sól, świeżo zmielony pieprz


Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W osobnym garnku gotujemy seler, marchewkę i pietruszkę również nieobrane. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Kroimy w drobna kostkę. Podobnie postępujemy z jajkami. Kroimy w kosteczkę. Ogórki kiszone, jabłko bez skórki również kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy groszek, przyprawiamy i dodajemy majonez (ilość zależy od indywidualnych upodobań - u mnie na tę ilość zużyłam 3/4 małego słoiczka majonezu) oraz musztardę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki. Przechowujemy w lodówce.

 

Źródło:
;