Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Sernik na zimno z jogurtów greckich z jagodami

 fot. Beata Orlik

Coś na upały. Sernik na zimno z jogurtów greckich. A w tej masie zatopione jagody. Wierzch pokryty masą z mascarpone i jagód. Czy czegoś można chcieć więcej w te upały? Raczej nie:-) Sernik warto przygotować dzień wcześniej, aby przez noc nabrał właściwej konsystencji, a następnego dnia wystarczy zrobić polewę. Propozycja dla tych, którzy nie chcą stać przy piekarniku (chociaż ja twardo piekę co mogę:-)).
Źródło "Moje Wypieki".

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

660 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
200 g kremówki (mocno schłodzonej)
90 g cukru pudru
25 g żelatyny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok. 200 g jagód lub borówek (u mnie pół na pół)


Jogurt mieszamy z cukrem i ekstraktem.
W szklance rozpuszczamy żelatynę, zalewamy ją do wysokości 1/4 szklanki, mieszamy, aż masa będzie jednolita i osiągnie zbliżoną temperaturę do jogurtu. Kremówkę ubijamy na sztywno.
Do jogurtu cienkim strumyczkiem cały czas mieszając dodajemy żelatynę (nie odwrotnie, wtedy powstaną grudki). Szybciutko dodajemy kremówkę.
Do masy dodajemy jagody i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia razem z bokami.
Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Polewa
100 g mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżki jagód
Wszystko wkładamy do malaksera i łączymy. Na schłodzony sernik wykładamy masę i jeszcze chwilkę chłodzimy.


Smacznego:-)

 

 

Źródło:
;