Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Sernik podwójnie karmelowy z orzechami macadamia

 fot. Beata Orlik

Pyszny sernik, niestety z tych troszkę trudniejszych, ale absolutnie warto poświęcić więcej czasu i energii na jego przygotowanie. Sama masa serowa jest mało słodka, ale jest to niewątpliwy plus, gdyż całość zwieńcza karmel. Karmel w podwójnej wersji. No i macadamia (niestety są to dosyć drogie orzechy, ale potrzeba nam tutaj tylko 100g - dla osób z Krakowa, orzechy można kupić na Kleparzu).
Sernik pięknie się prezentuje i jest naprawdę niezwykle smaczny.
Przepis pochodzi z bloga "Gotuje bo lubi".

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Spód
200 g ciastek czekoladowych z dziurką
70 g masła


Masło rozpuszczamy, ciasta miksujemy na proszek. Całość łączymy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłącznie na dnie. Ciastka wykładamy na spód i boki. Wkładamy do lodówki.

Ser (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
50 g masła
250 g śmietany 36%
6 łyżek cukru
6 jajek
ziarenka z jednej laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ekstraktu waniliowego


Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy esencję cały czas miksując, następnie partiami twaróg. Następnie, gdy całość będzie połączona, dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując, śmietanę. Na koniec dodajemy mąkę oraz ziarenka wanilii. Masę wylewamy na spód, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45 minut, a następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy dalsze 30 minut (ja piekłam w tym drugim etapie krócej, sernik mocno wyrósł, w kilku miejscach popękał, ale po wyłączeniu piekarnika opadł a pęknięcia nie były potem w ogóle widoczne). Studzimy.

Karmel i macadamia
ok. 100 g orzechów macadamia
100 g cukru


Orzechy podprażamy. Studzimy.
W garnku o grubym dnie umieszczamy cukier. Topimy na małym ogniu, aż stanie się jasnozłotym karmelem (Uwaga! nie mieszamy!) Do karmelu dodajemy podprażone wcześniej (w piekarniku lub na patelni) orzechy, mieszamy, aby orzechy oblepiły się karmelem i wykładamy na papier, aby ostygły.


Polewa karmelowa
65 g masła
160 g cukru
100 ml kremówki


Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i cukier, mieszając cały czas, czekamy aż powstanie lekko brązowa masa. Masa na poczatku będzie gładka, potem się rozwarstwi, a następnie znowu się połączy, więc musimy być cierpliwi i nie denerwować (ja tak zawsze mam przy karmelu). Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. Do powstałej masy dodajemy kremówkę. Mogą powstać grudki, jednak trzymamy masę na ogniu i mieszamy cały czas, aby całość stała się jednolita (troszkę może to potrwać). Gdy wszystkie składniki się połączą i jeszcze chwilkę mieszamy. Sos odstawiamy do ostygnięcia. Gdy sernik ostygnie, posypujemy go cukrem pudrem. Na to wylewamy przygotowany karmel i posypujemy posiekanymi orzechami w karmelu.
Smacznego!

 

Źródło:
;