Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Niesamowity sernik. Lekko słodki i jednocześnie lekko słony. Gdy go jemy natrafiamy na kawałeczki pysznego kajmaku, który kryje się w środku. Na wierzu znajduje się polewa czekoladowa i cała masa lekko podprażonych orzechów ziemnych. Sernik jest z tych cięższych i dosyć sycących, ale bardzo go polecam!
Przepis pochodzi z bloga "Gotuje bo lubi".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Spód
200 g solonych krakersów
70 g masła


Masło rozpuszczamy, krakersy miksujemy na piasek, a następnie łączymy z masłem. Wykładamy nimi dno formy ok. 24 cm na 24 cm mocno dociskając.

Masa serowa (wszystkie składniki w temp. pokojowej)
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
1/2 szklanki cukru (ja dałam troszkę mniej)
1 szklanka masła orzechowego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
6 dużych jajek
1/2 łyżeczki soli
puszka masy kajmakowej ok. 400 g (bezpośrednio do masy serowej dodajemy 1/3 puszki, a resztę będziemy wrzucać do już wylanej masy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g gorzkiej czekolady


W misce miksujemy cukier, masło orzechowe, ser, 1/3 puszki masy kajmakowej. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, po każdym chwilkę miksując na najwolniejszych obrotach, dodajemy następnie ekstakt oraz mąkę ziemniaczaną.

Czekoladę drobno siekamy i dokładamy do masy. Mieszamy szpatułką.
Na spód wylewamy ser, wyrównujemy wierzch i łyżeczką wykładamy resztę masy kajmakowej (ja dałam mniej niż pozostało w puszce, jednak sernik był jak dla mnie przez to za mało słodki, gdyż niezbyt często trafiałam na te miłe akcenty w postaci kajmaku).
Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku (góra - dół) godzinę. Po wyjęciu studzimy.


Wierzch
100 g gorzkiej czekolady
pół łyżki masła
75 g śmietanki kremówki
ok. 100-150 g orzeszków ziemnych lekko podprażonych i posiekanych

W rondelku podgrzewamy kremówkę. Do osobnej miseczki wkładamy posiekaną czekoladę i masło i zalewamy kremówką. Chwilkę czekamy i mieszamy całość, aż powstanie jednolita masa. Wylewamy ją na sernik i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Całkowicie ostudzony sernik wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzony.
Smacznego!

 

Źródło:
;