Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Sernik z kaszą manną i śliwkami

 fot. Beata Orlik

Pyszny, niezwykle delikatny sernik. Mogę powiedzieć, że trochę inny niż wszystkie. To pierwszy z tych "innych". Niebawem pojawi się jeszcze jeden, również ze śliwkami. Ale wracając do tego, jego urok tkwi w dodatku kaszy manny i budyniu, no i śliweczek w kisielu, które pięknie komponują się z białym serem. Uwielbiam serniki. To jedne z lepszych ciast (o ile serniki można nazwać ciastami - chyba to zupełnie inna, odrębna kategoria, Deser?). Gorąco polecam! Źródło - Gotuję bo lubię

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (w temp. pokojowej):

ok. 500 g śliwek węgierek dojrzałych
1 kisiel malinowy ugotowany w 400 ml wody
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera na serniki z wiaderka
5 jajek
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka estraktu waniliowego
200 g śmietany 18%
200 g cukru
3 pełne łyżki kaszy manny


Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy. Kisiel gotujemy zgodnie z intrukcją na opakowaniu lecz w 400 ml wody. Gdy kisiel będzie gotowy, śliwki wkładamy do kisielu i mieszamy, aż całe nim będą obklejone.
Wszystkie składniki na sernik miksujemy do połączenia.
Masę wylewamy do formy 25 cm na 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia łącznie z bokami. Na wierzch układamy śliwki.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 75 minut (jeśli wierzch będzie się przypiekał, należy przykryć folią aluminiową. Sernik w trakcie pieczenia mocno urośnie, a potem opadnie.
Sernik studzimy, a następnie wkładamy do lodówki.
Smacznego!

 

 

Źródło:
;