Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Pięknie prezentujący się biało-czarny sernik. Delikatny, aksamitny, rozpływający się w ustach. Bez względu na osobisty stosunek do ciastek Oreo, wiem, że to właśnie dzięki nim jest taki wyjątkowy :-) Myślę, że śmiało może zagościć na świątecznym stole.
Źródło - "Moje wypieki i desery"

 

 

Składniki:
Spód
160 g ciastek Oreo (bez nadzienia)
50 g roztopionego masła


Ciasteczka kruszymy na piasek, dodajemy masło i wykładamy nimi spód tortownicy o średnicy ok. 21 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Mocno dociskamy i wkładamy do lodówki.


Ser (składniki w temp. pokojowej)
600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 ml kwaśnej śmietany 30%
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Jajka krótko miksujemy, dodajemy po łyżce twaróg, cały czas miksując. Następnie dodajemy śmietanę, mąkę, ekstrakt i cukier. Miksujemy do gładkości, nie dłużej. Masę wylewamy na spód. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wkładamy na dno blachę z gorącą wodą, gdyż będziemy piec w kąpieli wodnej. Temperaturę piekarnika zmniejszamy zaraz po włożeniu sernika do 150 stopni i pieczemy 90 minut (u mnie troszkę krócej).
Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a gdy będzie całkowicie wystudzony, wkładamy na całą noc do lodówki.
Sernik po wyjęciu oprószamy pokruszonymi ciasteczkami (ja dodatkowo przetarłam je przez sitko.

Smacznego!

 

Źródło:
;