Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Strudel z ricottą i rodzynkami

 fot. Beata Orlik

Pierwszy w moim życiu strudel, ale za to jaki pyszny. Na samym początku muszę powiedzieć, że jest troszkę pracochłonny, szczególnie gdy chodzi o rozwałkowanie ciasta. Oj, tutaj się namęczyłam, ale efekt był świetny. Masa z ricotty również była pyszna i świetnie pasowała do całości. Ciasto idealne do popołudniowej kawki lub herbaty, trochę takie jesienne (przynajmniej jak dla mnie) i wyjątkowe w smaku. Przepis ponownie pochodzi z książki Anneki Mannig "Wypieki".

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

175 g mąki pszennej plus 2 łyżki

1/2 jajka lekko roztrzepanego (aby uzyskać tę 1/2 jajka, najpierw wybijamy całe, roztrzepujemy i odlewamy właśnie tę 1/2)

2 łyżki oleju

duża szczypta soli

2 łyżeczki soku z cytryny

60 ml wody o temp. pokojowej

250 g sera ricotta

30 g miękkiego masła plus dodatkowo 80 g stopionego

75 g cukru

nasiona z 1/2 laski wanilii

2 jajka w temp. pokojowej (żółtka oddzielone od białek)

65 g śmietany

2 łyżki rodzynek

cukier puder do posypania

 

Do miski wkładamy mąkę, pół jajka, sól, sok z cytryny. Dolewamy wodę i mieszamy robotem na wolnych obrotach. Masę miksujemy przy pomocy końcówki z hakiem ok. 5 minut, aż będzie gładka, elastyczna i jednolita (można również wyrobić ciasto ręką).

Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę wody. Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy dyżą nagrzaną miską. Odstawiamy na ok. 30 minut.

W międzyczasie rozgniatamy ricottę, by była gładka. Odstawiamy. Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier, wanilię i żółtka, ubijamy do białości. Dodajemy śmietanę i dodatkową mąkę. Ubijamy. Wmieszaj rodzynki.

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli.

Do masy maślanej dodajemy ricottę, a kiedy składniki się połączą, dodajemy białka. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia.

Ciasto zagniatamy ponownie ok. 5 minut. Formujemy kulę i pobieżnie smarujemy roztopionym masłem.

Blat lekko omączamy, ciasto na nim układamy i oprószamy mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35 cm na 45 cm (jest to czynność dosyć pracochłonna). Wkładamy pod ciasto ręce i zaczynając od środka, rozciągamy ciasto, aby powiększyło się do ok. 45 cm na 60 cm. Smarujemy roztopionym masłem i rozprowadzamy na nim ricottę zaczynając ok. 10 cm od brzegu zostawiając ok. 5 cm marginesu.

Następnie zwijamy ciasto w roladę i następnie delikatnie przenosimy na blachę łączeniem do dołu. Końce zawijamy pod spód. Smarujemy masłem i pieczemy ok. 40 minut (ja pod koniec zmniejszyłam temperaturę, gdyż wierzch dosyć mocno się przypiekał). Smarujemy masłem co 10 minut.

Strudel powinien być złocisty i chrupiący. Studzimy na blasze ok. 10 minut, a potem oprószamy cukrem pudrem. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

 

 

Źródło:
;