Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Szwedzkie bułeczki drożdżowe z cynamonem

 fot. Beata Orlik

Kolejny skandynawski wypiek, na pewno nie ostatni. Puszyste, mięciutkie, aromatyczne, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki. Zniknęły w oka mgnienu. Nawet poproszono mnie o przygotowanie kolejnej porcji :-) Naprawdę, jak dla mnie jedne z najlepszych jakie jadłam. Idealnie sprawdzają się na śniadanie. Można je przygotować dzień wcześniej wieczorem i podać następnego dnia na śniadanie. Wykonanie, wbrew pozorom, nie jest skomplikowane, więc tym bardziej zachęcam do ich zrobienia.
Przepis pochodzi z książki S. Johansen "Scandilicious".

 

 

 

 

 

Składniki:

225 ml mleka 3,2%
75 g masła
425 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
7 g drożdży instant
1 jajko lekko rozmieszane

Mleko z masłem podgrzewamy, aż składniki się połączą. Studzimy. W misce mieszamy mąkę, sól, cukier, drożdże. Robimy w środku dołek, wlewamy jajko i przestudzone mleko z masłem. Całość zagniatamy, aż powstanie jednolita i gładka masa (w razie potrzeby należy dodać troszkę mąki). Ciasto z wierzchu smarujemy olejem, wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1 godziny) w ciepły i nieprzewiewnym miejscu.
W międzyczasie robimy masę cynamonową.

Masa cynamonowa
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g cukru pudru
75 g miękkiego masła

Wszystkie składniki łączymy, aż powstanie jednolita papka.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na lekko omączoną stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35 cm na 25 cm. Na cieście rozsmarowujemy masę pozostawiając z każdej strony margines ok. 1 cm.
Ciasto zwijamy w rulonik, który tniemy na ok. 7 kawałeczków. Układamy je w formie o średnicy ok. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut (bułeczki muszą wyraźnie urosnąć, tak że wypełnią praktycznie całą formę).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut (na dno piekarnika można wstawić keksówkę wypełnioną do połowy wodą, dzięki temu bułeczki będą jeszcze bardziej delikatne).

 

Źródło:
;