Desery
Tarta cytrynowa z bezą
Kruche ciasto, mocno cytrynowy budyń i beza... Połączenie zjawiskowe i bardzo wiosenne. Gorąco polecam, dawno nic tak mocno nie zawojowało moim sercem!
Źródło inspiracji - Moje wypieki
Składniki:
Ciasto
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko (białko zachować do bezy)
Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (może być troszkę dłużej). Formę na tartę (u mnie 12 cm na 26 cm) z wyjmowanym dnem (możemy wysmarować masłem i posypać kaszą manną) wykładamy ciastem, które uprzednio rozwałkowujemy. Na ciasto wykładamy obciążenie (jeśli są to jakieś kulki ceramiczne czy też fasola, najpierw na ciasto układamy papier do pieczenia). Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut, usuwamy papier pieczemy dodatkowe 20 minut, tak aby ciasto ładnie się zarumieniło. Wyjmujemy, studzimy.
Budyń cytrynowy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
80 g cukru
skórka otarta z 2 cytryn
125 ml soku z cytryny (z 2 - 3 cytryn)
sok z 1 niedużej pomarańczy
85 g masła, pokrojonego w kawałki
3 żółtka (białka zachować do bezy)
1 jajko
W garnuszku z grubym dnem mieszamy mąkę, cukier, skórkę z cytryny. Następnie wlewamy sok z cytryny. Sok pomarańczowy wlewamy do pojemnika z miarką, uzupełniamy do objętości 200 ml i też wlewamy do garnka. Gotujemy, cały czas mieszając, aż stanie się gęsty. Gdy zacznie wrześ, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żółtka, jajko, mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na palniku, podgrzewamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Od razu zdejmujemy z ognia. Taki właśnie ciepły budyń wylewamy na ciasto.
Beza
4 białka, w temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Partiami, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę i ubijamy. Bezę wykładamy na ciepły budyń i pieczemy dalsze 20 minut w 180 stopniach. Studzimy przed podaniem.