Desery
Tarta marcepanowa z malinami
Prosta, pyszna tarta. Przez długi czas omijałam ten przepis, jednak w końcu trzeba było wykorzystać zalegający w kuchni marcepan. Tarta wyszła absolutnie pyszna! Zakochają się w niej wszyscy fani marcepanu. Słodycz tarty przełamują maliny, nadając jej lekkiej kwasowości. Gorąco polecam!
Źródło - "Scandlilicious. Baking" Signe Johansen
Składniki:
Ciasto
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 średnie jajko
Wszystkie składniki zagniatamy, tak aby powstało gładkie i jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, na cieście układamy papier do pieczenia, obciążamy go fasolą/grochem/specjalnymi kulkami i pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie studzimy.
Nadzienie
340 g marcepanu
100 g miękkiego masła
100 g mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 średnie jajka
mrożone maliny
Wszystkie składniki oprócz malin wkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie gładka i jednolita masa. Wylewamy ją na ostudzony spód, na wierzch układamy maliny, delikatnie je wciskając w masę. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż masa urośnie i będzie złocista.
Smacznego!