Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Sezon grzybowy w pełni, a więc przepis z grzybami w roli głównej. Tym bardziej musiało się pojawić w mojej kuchni coś grzybowego, gdyż mój Tato, który uwielbia grzybobranie, rozpoczął sezon zbierania grzybów. Od niego dostałam właśnie miły prezent w postaci grzybów, z których powstała tarta z przepisu Smitten Kitchen. Gorąco polecam na jesienne obiady (idealnie nada się również na obiad do pracy).

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto

140 g mąki

30 g kaszy manny błyskawicznej (mnie osobiście kasza przeszkadzała w cieście, można zamienić na mąkę)

1/4 łyżeczki soli

85 g masła

1 jajko

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy formę do tarty o średnicy ok. 25 cm, wykładamy na to papier do pieczenia i obciążamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut, wyjmujemy, zdejmujemy obciążenie.

Farsz

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła

1 cebula lub 2 szalotki

1 ząbek czosnku

ok. 500 g grzybów oczyszczonych i pokrojonych w plastry

1 łyżeczka soli

pieprz

świeży tymianek lub suszony (ok. 1/4 łyżeczki)

 

Oliwę i masło podgrzewamy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojone grzyby i całość podsmażamy ok. 10 minut. Na sam koniec dodajemy sól i pieprz oraz tymianek.

Grzyby wykładamy na podpieczony spód (kilka grzybów można zostawić, aby poukładać już po wylaniu masy mleczno-jajeczno-serowej).

 

Masa mleczno-jajeczno-serowa

60 g sera mascarpone

2 jajka

1/4 szklanki mleka

1/4 szklanki parmezanu świeżo startego

1/2 szklanki sera żółtego startego

 

Wszystkie składniki miksujemy, możemy doprawić odrobiną soli i pieprzu (ale tylko odrobinką, ja tak przesoliłam tartę:-)).

Masę wylewamy na grzyby, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok. 30 minut.

Smacznego!

 

Źródło:
;