Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

Tarta na zakończenie lata. Niezwykle wdzięczna, bo z malinami, które uwielbiam i figami. Może i jest przy niej trochę więcej pracy, ale takie tarty smakują niesamowicie pysznie. Delikatny budyniowy krem, kruche ciasto wręcz rozpływające się w ustach, owoce i galaretka... Czy na te jesienne dni potrzeba nam czegoś więcej? Przepis zaczerpnięty z "Kwestii smaku" z moimi modyfikacjami.

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Ciasto
250 g mąki
140 g zimnego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
1 żółtko
0,5 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki wody (w razie potrzeby)

Masło, mąkę, cukier, cynamon łączymy, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy (im dłużej zagniatamy, tym ciasto będzie twardsze). Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy wodę. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy ciastem formę o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 25 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Masa budyniowa

5 żółtek
120 g cukru
60 g mąki ziemniaczanej (dałam pszenną)
600 ml mleka 3,2%
1,5 łyżki żelatyny
ziarenka z połowy laski wanilii

500 ml mleka gotujemy z ziarenkami wanilii. Wkładamy także pustą laskę wanilii. Gdy się zagotuje odstawiamy. W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy żelatynę. Odstawiamy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy mąkę i miksujemy, aż całość będzie jednolita. Cienkim strumyczkiem i bardzo powoli dodajemy ciepłe mleko cały czas miksując. Masę przelewamy do garnka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiamy.
Następnie do osobnego garnuszka przelewamy mleko z żelatyną i podgrzewamy (nie może się zagotować), aż masa stanie się jednolita. Następnie, powoli dodajemy żelatynę do kremu cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Chłodną masę wykładamy na ostudzony spód. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Dodatkowo
1 galaretka cytrynowa
maliny
1-2 figi
Owoce układamy na masie budyniowej. Galaretkę rozrabiamy w 250 ml wody. Zimną galaretkę wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego!

 

Źródło:
;